Książki dotyczące japońskiej kuchni i kultury kulinarnej.
Przygotuj pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządź własne temaki party, oczaruj znajomych stołem z oden. Naucz się przygotowywać idealnego tonkatsu i zwiń swoją pierwszą wielką rolkę sushi.
Prawdziwa japońska kuchnia w twoim domu!• Czeka cię absolutne olśnienie w dziedzinie gotowania ryżu.• Zaskoczysz bliskich puszystym chlebkiem mlecznym i uzależniającymi ciasteczkami mochi.• I co najważniejsze: zmontujesz (tak!) w końcu wymarzony ramen!
Przysłowie mówi, że japońska kultura kulinarna jest „smakiem kształtów” (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposób podania potraw są równie ważne jak odbiór smakowy. Kompozycje dań japońskich (moritsuke) to niemal artystyczne impresje, przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w którym rolę równorzędną do obrazów odgrywa...
Książka zabiera czytelnika w podróż po japońskich porach roku - ich charakterystycznych potrawach, zwyczajach, świętach. Każdej porze roku towarzyszą przepisy na japońskie dania, które są łatwe do realizacji w domu z wykorzystaniem sezonowych składników dostępnych w Polsce.
Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
Mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa żyją dłużej niż ludzie gdziekolwiek na świecie. Ta książka pomoże zrozumieć zasady, którymi się kierują i pokaże, jak łatwo wprowadzić je w życie, sięgając po produkty odpowiedzialne za długowieczność.